ΜΕΛΙ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Μέλι, ένα από τα πιο ασφαλή τρόφιμα. Γενικά το μέλι δε χαλάει ποτέ.

Η μοναδικότητα στη χημική του σύνθεση και το γεγονός ότι το μέλι είναι ένα διάλυμα κορεσμένων σακχάρων σε συνδυασμό με το όξινο pH του μελιού, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου δύσκολα αναπτύσσονται βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί.

Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του μελιού, το διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσει τη βιολογική και θρεπτική του αξία.Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν το οποίο μπορεί να διατηρήσει τη φυσικότητά του για χρόνια σε κλειστή συσκευασία και με σωστή αποθήκευση, σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς έντονες οσμές περιβάλλον.

Δεν αποθηκεύουμε το μέλι σε χώρους που δέχονται συνεχώς τις ακτίνες του ήλιου ή που φωτίζονται υπερβολικά.
Δεν αφήνουμε το μέλι στον πάγκο της κουζίνας, όταν δεν καταναλώνεται άμεσα.
Διατηρούμε το μέλι σε ντουλάπι της κουζίνας, όχι πάνω από τον απορροφητήρα ή δίπλα στο φούρνο.
Δεν αποθηκεύουμε το μέλι στο ίδιο ντουλάπι με διάφορα μπαχαρικά (έχουν έντονα αρώματα), γιατί απορροφά εύκολα τις εξωτερικές οσμές και αλλοιώνεται το άρωμά του.
Κλείνουμε καλά το βάζο του μελιού μετά τη χρήση, γιατί το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον και να κινδυνεύει να ξινίσει.

Να αποθηκεύουμε το μέλι σε χώρους με θερμoκρασίες γύρω στους 10ο C, αν πρόκειται να μη γίνει άμεση κατανάλωση. Γενικά, όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης του μελιού, τόσο καλύτερα αυτό διατηρείται. Η κατάψυξη διατηρεί τι μέλι αναλλοίωτο.
Αν πρόκειται για άμεση κατανάλωση το μέλι διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Το ίδιο μέλι μπορεί να είναι πιο ρευστό τους καλοκαιρινούς μήνες και πιο πηχτό τους χειμερινούς μήνες.

Το γυάλινο βάζο είναι ιδανικό για την αποθήκευση του μελιού, γιατί το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και ταυτόχρονα ο καταναλωτής βλέπει τη αγοράζει.

Τα πλαστικά βάζα δεν πρέπει να προτιμούνται για περιβαλλοντολογικούς λόγους και ειδικά εκείνα που δεν αναγράφουν ότι είναι για τρόφιμα. Τα μεταλλικά κουτιά έχουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν το μέλι από το φως, αλλά το εσωτερικό μέταλλο πρέπει να είναι άριστο γιατί λόγω των οξειδώσεων μπορεί να αλλοιώσει το προϊόν και χρειάζεται προσοχή κατά τη χρήση να μην ξύνεται η εσωτερική επίστρωση.

Να μη χρησιμοποιούμε το ίδιο κουτάλι με το οποίο έχουμε φάει μέλι ξανά και ξανά, χωρίς να το πλύνουμε και να το σκουπίσουμε. Τα ένζυμα του σάλιου μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική σύσταση του μελιού.

Αν καταναλώνουμε το μέλι σκέτο, το κρατάμε λίγο κάτω από τη γλώσσα μας, έτσι οι ουσίες του μελιού (γλυκόζη, αιθέρια έλαια, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, κ.α.), θα περάσουν κατευθείαν στο αίμα.
Είναι καλύτερο και πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό να καταναλώνονται μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, από το να τρώμε σπάνια και μεγάλες ποσότητες.

Αν καταναλώνουμε το μέλι στο τσάι ή το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική, η θέρμανση που υφίσταται επηρεάζει τους ποιοτικούς δείκτες του μελιού, αλλά δεν επηρεάζει τη θρεπτική και διαιτητική του αξία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να βάζουν ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης προσθέτει και μία επιπλέον ποιοτική ανάδειξη του προϊόντος.

Το μέλι που έχει λήξει δεν το πετάμε, είναι εξ΄ ίσου καλό και θρεπτικό με ένα άλλο.

Η χάρτινη αυτοκόλλητη ταινία ασφαλείας που χρησιμοποιείται σε πολλές συσκευασίες προσθέτει μια επιπλέον ασφάλεια στον καταναλωτή.

Οι φυσικές μεταβολές που υφίσταται το μέλι στη διάρκεια της ζωής του, και με την πάροδο του χρόνου, όπως η κρυστάλλωση, δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού.

Την άριστη ποιότητα του μελιού μπορεί να τη διαφυλάξει ο μελισσοκόμος με τους σωστούς μελισσοκομικούς χειρισμούς και μετέπειτα ο καταναλωτής με τη σωστή συντήρηση και αποθήκευση, ειδικά για μέλι που αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι τόσο για αυτό που καταναλώνεται άμεσα, για να μη χάσει το μέλι τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη μεγάλη βιολογική και θρεπτική του αξία.

Είναι πολύ σημαντικό να διαλέγουμε το καλό φυσικό μέλι, και να το διατηρούμε σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Για το ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ

Τζένη Χ. Κωτίκα